SNS varuje vládu, že predaj SPP povedie k zdražovaniu a podobnej situácii ako v Bulharsku

22.02.2013 Bratislava

Bratislava - Predseda SNS Andrej Danko varuje vládu, že na Slovensku môže hroziť podobný scenár ako v Bulharsku. Srana SNS nesúhlasí s predajom 49 percentného podielu SPP českému Energetickému a průmyslovému Holdingu (EPH). Keďže podiel tohto strategického podniku nekúpil štát a navyše ponechalčeskému holdingu manažérsku kontrolu, dividendy a zisky nezostanú na Slovensku, štát nebudemať plne v rukách cenotvorbu za plyn. Štát musí mať vplyv na tvorbu cien energií, plynu a elektriny, a preto by mal mať relevantné podniky vo svojich rukách.
Strana sa ďalej obáva, že práve kvôli tomuto nesprávnemu kroku vlády, nastane u nás rovnaká situácia, ako vidíme vraj v týchto dňoch v Bulharsku. Zahraniční vlastníci podnikov distribuujúcich prúd neúmerne zvýšili ceny elektriny. To primalo Bulharov vyjsť do ulíc, tiekla krv, zatýkalo sa. Nepokoje viedli aj k pádu tamojšej vlády. SNS pripomína, že dve z troch distribútorských spoločností v Bulharsku sú zo zahraničia, z Českej republiky - podobne ako spoluvlastník SPP.
Strana vyzýva vládu, aby zabránila poškodzovaniu záujmov Slovenskej republiky a pokúsila sa zvrátiť proces odovzdania SPP do rúk českých finančníkov. Pokiaľ má vláda čas do 31.marca na zhodnotenie, či je výhodné kúpiť matku SPP do vlastníctva štátu, má dosť času, aby situáciu zhodnotila v prospech Slovákov.
 

Vyberte región